
sumber dari....http://mama-hawa-nani.blogspot.com/....DAN....http://noorsha.blogspot.com/
Bahan²
1kg ayam\ieta guna ikan pari
25 tangkai cili kering\ieta kurangkan ckit
15 tangkai cili padi\kurang kan ckit
1 biji bawang besar @ 8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup\ieta guna kunyit serbuk je
2 batang serai
2 cm belacan
3-4 batang bunga kantan - belah 2 setiap satu
secekak daun kesum- nak letak lebih lagi sedap
2 biji tomato\x letak pun..
segenggam asam jawa
1.5 - 2 liter air - bergantung pada tahap kepekatan yang diingini
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara²
1. Blend cili kering, cili api, bawang besar @ bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, serai dan belacan dengan sedikit air. ketepikan.
2.tumis bahan yang telah di blend tadi hingga garing.
3.masukkan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan terlebih dahulu.. kacau seketika
4.ramas asam jawa dengan semangkuk air hingga menjadi pes. curah kedalam periuk tadi.
5. masukan air yang selebihnya, kacau rata.
6. bila hampir empuk, msaukkan daun kesum dan bunga kantan dan tomato. kacau lagi.
7. perasakan dengan garam dan gula. rasa apa yang kurang dan tambah apa yang patut
selamat mencuba!~

2 comments:
salam ieta..apa kabar?windunya ngan ietaaaaaa!!dah tgk tak gambar baby baru k.atie???hihi
waalaikumsalam akak...ieta n family kureng chat ckit la.....batuk2...ieta pun winduuuuu sesangat...dh nengok dh...comey la...geram betoi la.....
Post a Comment