klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Wednesday, October 13, 2010

biskut badam oat


salam semua kawan2.....pahabaq[msti chat2 belaka no]alhamdulilah.....ehhh msti korang heran no awat la ada sekut lak ari ni...selalu dok tayang masakkan je....kali ni len ckit...sekut raya la pulak.....ari ni kt umah ieta start dari koi 7.30am sampai koi 1.20pm ujan turun nonstop.....mata berat tp bila p tidoq x mau lena la pulak......so p kat dapoq belek punya belek.....mmmm ada la projek ni leh la layan mata yg x mengantuk ni......maka bersilat la ieta dan baby[abg ngah n abg long x dak depa gi ngaji]tu yg terjadi sekut badam oat tu.....suma bahan2 balance wat sekut raya lepas....sebenaqnya abg ngah la dok tanya nk wat pa badam tu ibu????nk wat sekut la...tp x tau lg la bila nk wat.....kira tp2 ari la dia dok tanya bila dia buka esbox......oleh kerana ari ni mood kerajinan singgah...maka ieta pun wat la......lik ngaji je...terus pulun makan....x sempat la nk kira dapat bapa biji...ada yg besaq[ieta yg wat]ada yg kecik dan comey tu baby yg wat coz usha tangan la......ok lah layan je la sekut tu no....jemput la rasa....ranguppppppp...klu sesapa nk cuba resepi kt bawah ye.................resepi ni ieta cedok dari MAJALAH MINGGUAN WANITA yg gambaq depan tu PM kita SEFAMILY....thanks majalah wanita...
..............BISKUT BADAM OAT.................
170gm mentega
150gm gula halus
100gm oat
100gm badam cingcang
250gm tpg gandum
1\2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar perasa buah-buahan[yg ni ieta x buh pun ]
CARA2NYA....
1. pukul mentega dab gula halus sehingga kembang
2. masukkan esen vanila dan perasa buah-buahan di dalam adunan tadidan gaul rata
3. kemudian masukkan tepung gandum,oat dan badam cingcang.gaul sebati
4. bentuk mengikut citarasa dan bakar pada suhu 175 selama 20 minit.....
......SELAMAT MENCUBA.....

inilah hasilnya......

4 comments:

zarin said...

wahhh rajinnya ber skut skut ni...eh, sedap eh biskut badam oat ni?
nanti leh try gak for raya haji hahaha

PUTERA2PUTERI said...

bukan rajin lzarin...tp nk perabih stok yg lama tu...kang smpai raya thn depan lak...heheheheh...coba la..renggupppp je...

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ieta....wah rajin buat sekut lagi ya...Akak ni nak kena siapkan 4 biji kek by tomorrow dan 2 lagi menjelang subuh pagi Sabtu...sempat kah??? nak tumpang makan sekut sat!

PUTERA2PUTERI said...

salam akak....akak lg la rajin no...wah biz akak dah bertambah maju no...alhamdulilah.....semoga akan bertambah2 lg...amin