klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Thursday, February 11, 2010

jom pekena karipap sardin.......

salam dan selamat pagi semua....
ehh ada sesapa yg lom bekpes lg????meh la masuk...kita bekpes sama2....tp kt cni karipap sardin je la yg ada.....klu nk nasi lemak ke???roti canai ke???what ever lah...korang kena la bawak sendiri no....
karipap ni ieta wat semalam lg..kira pg ni x la kalut sangat kan...nk makan...goreng je.........kt umah ni kalu karipap yg berinti ubi tu slow la ckit...tp klu karipap sardin.....ha laju la.....ni pun atas permintaan boss la......siap dok perli lg...bila la mesin tu nk beroperasi .....nnti nk buh lam lemari la....wat perhiasan.......ha.......kan dah kena batang idung tu.....mmmm memang cepat je bila ada pembantu besi ni....sat je dah siap...klu x jenuh gak la dok canai2 ni....pa pun makaceh bebanyak kt my boss ....love u ....muah..muah..muah....
korang layan je lah karipap ni no.......cau dulu.......

ha yg ni dah siap pun......yg ni tuk boss....lincin .................

yg ni lak siap tuk di frozenkan......oppp wat x nampak je la jerawat2 tu no.....
yg diatas\dibawah ni.proses mengoreng ala manja2 gitu....senang la nk frozenkan....klu x nnti melekat lak....
kuali pun nk interfrem gak tau....

Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air
Cara-cara Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Cara2 kelim karipap bleh lihat di sini yer.. http://www.myresipi.com/top/detail/8677 Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
Karipap sebelum dgoreng. Bleh juga terus dfrozenkan.

to hana.....maap ye...ieta c\p dulu br nk abaq no....dan maap lg coz ieta tukaq inti la.....halalkan lah ye.......

2 comments:

LyanaSyaZam said...

salam lyana mai nak mkn karipap ni...ha alang2 dah wat bnyk meh sikit nk tapau leh grng ptg nanti...ngeee

PUTERA2PUTERI said...

salam lyana....
sowi no..mlm br leh balas ....tp maap sekali lg la...karipap tu dah abis la.....ptg td ujan lebat...jd goreng pekena ngan nescafe panaz...apa nk di kata kan.....