klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Friday, December 4, 2009

jom minum petang ngan apam gula hangus.............

salam di petang jumaat semua......
meh la kita ramai minum petang dan pekena kue apam gula hangus.....memula tu aku x plan pun nk wat apam ni...ya la kan abg long masih lg berpantang kan....cian la pulak....tp..tp... tengah ari td bila aku tengah berkemas2 lam kabinet pinggan...........aku ternmpak pinggan akak jiran sebelah yg akak tu antaq pa tah la dah x ingat....klu x silap aku la sebelom raya haji lg la....alamak....bukan nk wat harta tau...tp betoi2 x ingat la......x kan nk bg pinggan o lak no...segan la aku....last2 apam gula hangus jd pilihan coz bahan2 dah ada ...dan apa yg penting senang nk wat kan......lgpun boss dok suruh aku wat cucuq2 yg simple2 dah le tuk di makan sebelom gi keje......resepi ni aku cedok kt umah my prend aku la....ha sapa lg klu bukan ......LYANA.....oppp lyana ,,ieta copy resepi no.....[halalkan lah no]

bahan2........
*2 biji telur
*1 cawan gula pasir
*1 cawan air
*1\2 cawan minyak masak
*2 sudu besar marjerin
*2 sudu besar susu pekat
*1 sudu teh soda bikabonat
*2 cawan tepung gandum
cara2........
1.gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air ,kemudian sejukan
2.didalam blender masukan telur,susu,minyak,dan marjerin,kisarkan anggaran 3 minit
3.masukkan gula yg telah disejukan td bersama-sama soda bikabonat dan kisarkan lg
4.akhir sekali masukan tepung dan kisar sehingga sebati
5.kukus adunan td didalam loyang yg telah disapu dengan minyak,masak selama 50 minit
6.boleh juga menggunakan acuan mangkok plastik
7.sekiranya adunan nmpak cair boleh lah ditambah sedikit tepung agar apam td tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.................
..............SELAMAT MENCUBA...........................






6 comments:

indahhouse said...

salam kak ieta,
wah! comei-comei apam gula hangus tu kak. petang2 ni, laparnya...! ;)

allkmurni said...

cam nak buat je...klu boh dlm bekas besar bole x kak??bekas yg comel2 cam tu sy takde la...huhu...

PUTERA2PUTERI said...

salam nur....
la awat x masuk je kt dapoq...akak ada kt dapoq la...

PUTERA2PUTERI said...

allk...wat le lam loyang pun boleh la....senang je nk wat...ambik yg tu dulu wat rasa ye......

Watierman said...

Wah dah kerap guna acuan yang satu ketika dulu terkejar sana sini cari yer!!! Sila hantar 5 biji apam ke Bkt Jambul yer!!!

PUTERA2PUTERI said...

salam akak.....tu la pasai...jenuh gak la dok terkejar2 nk dapat ...bila dah dapat pa lg mafaatkan lah....la 5 biji cukup ke??????ok siap....