klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Tuesday, July 28, 2009

MEE KARI BONDA&AYAM PEBERET ANK2....

salam....ha n3 ni sepatutnya ditempek kemarin....leh kerana marin cbok dok tempek ole2 dr kg...jd ceq bik keputusan tempek ari ni.....pada sesapa yg nk rasa tu maap bebanyak no...dah abissss da.....jd nengok je lah no.....kemarin ari malas+rajin.....cam na tu...konpius3......ya la mula2 tu aku masak nasi..pas dah suma settle ....tetiba rasa nk makan mee kari lak......leh kerana stok lam esbox x bapa bk cukup.....jd yg tu je lah aku wat mee kari.....tp abg ngah dan baby suka sangat[ya la sapa lg nk piju klu x kaum kerabat kan....]resepi ni aku cedok dr myr...empunya rossitamz...tp mee kari bonda tu dia punya bahan2 banyak sangat dan nmpak sedap...jd aku cuba la......tima kasih no rossittamz[macam le dia dok baca blog aku kan...hehehheh hentam la]tp pa pun sedap sangat....ok dah settle sai mee kari.....ha aku nk cita lak sai ayam peberet ank2 aku....korang msti terperasan&heran no...nape ekkk umah aku leh kata kerap gak la ayam ni di masak kan....kadang2 tu mals aku nk tempek kt cni...ya la ayam ni dah jd peberet ank2 aku...abg long paling suka ayam gini...klu p umah kenduri ada ayam ni ..hahahah laju la dia makan....tp x leh la wat tp2 ari....nnti dia cemuih lak....lam seminggu tu msti ada punya.....alamak terlebih story la pulak.....sowiiiiiiiii...oooo bg sesapa yg nk cuba MEE KARI BONDA...leh la wat resepi ada dibawah....[maap ye rossitamz ceq copy ]

Photobucket

Photobucket

****MEE KARI BONDA****
Bahan-bahan ( 6 orang )
*** Bahan untuk kuah :
4 sudu besar serbuk kari daging – dibancuh dengan sedikit air / santan
1.5 liter air + 1 kotak santan (200ml) - guna santan fresh pun boleh
1 tin sardin kecil – dikisar sedikit, jangan sampai terlalu hancur (**) - dikisar berasingan dari bahan (*)
500gm ayam – dipotong kecil-kecil (boleh dikurangkan jika terlalu banyak)
4 tangkai daun kari
Bunga cengkih & kayu manis secukupnya
1 labu bawang besar – dikisar (*)
6 ulas bawang merah – dikisar (*)
6 ulas bawang putih – dikisar (*)
200gm isi kerang – lebih banyak lebih sedap pada yang suka kerang
Fish ball & fish cake secukupnya – dihiris mengikut citarasa
4 keping asam keping / asam gelugur
Garam & perasa secukupnya
*** Lain-lain bahan & hiasan :
1 kg mee kuning – dicelur sedikit dengan air panas dan toskan
Taugeh – dicelur
Kacang panjang – dipotong anggaran 1” dan dicelur
Tauhu – digoreng dan dihiris mengikut citarasa
Telur rebus – boleh guna telur ayam @ telur puyuh
Fish cake secukupnya – goreng dan hiris mengikut citarasa
Cili merah – dihiris halus
Daun bawang & daun sup – dihiris halus
Limau kasturi secukupnya - dibelah dua
Cara-cara
Untuk kuah : Tumis daun kari, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bahan yang bertanda (*) dan tumis hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit santan dan juga ikan sardin yang telah dikisar tadi. Biarkan hingga mendidih.
Masukkan ayam, tambah sikit santan jika perlu, dan masak lagi hingga ayam empuk.
Masukkan pula asam keping baki santan tadi dan masak hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan kerang, fish ball, fish cake dan juga garam dan perasa.
Biarkan hingga mendidih. Siap kuahnya...
Cara hidangan : Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, kacang panjang, tauhu, fish cake dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, daun sup/bawang, perah limau kasturi dan tuang kuah. Siap untuk dimakan!

3 comments:

~Atie+Farid~ said...

kak...sedapnye mee kari.....

PUTERA2PUTERI said...

ha memag sedap atie...leh la atie cuba lak no.....

blogresipi said...

Syok makan mee kari nie.. tambah2 kalo manyak lauk pauk nye tuh.hehehe