klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Wednesday, October 28, 2009

ROTI ARAB DAAAAAA......

assalamualaikum.............

alhamdulilah pg ni cerah dan ceria lg........pg ni aku bikin roti arab la pulak.....pekena lak ngan kari ayam....fuhhh terangkat wooooooooooo.....roti ni 1st time aku buat...alhamdulilah menjadi dengan eloknya....tp x le secantik akak2 sifu yg buat tu.....resepi ni dari sofinar[MYR]thanks sofi.....memula tu takut gak ...takut x kembung...tp bila masuk je lam minyak...mak oooiiiii kembung sekembung idung aku le.....hehehehe ya la 1st time wat menjadi terus......len kali nk wat lg la......

p\s:::: moh ramai2 pekena roti arab bersama kari ayam..........


Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara-cara mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

10 comments:

Watierman said...

Akak baru teringat nak buat semalam...tapi malas nak keluarkan daging untuk buat kari...maka jadi benda lain...akak tumpang makan kat sini jer lah...kuah tak payah..ieta wat ayam kan..akak cicah dgn sambal ikan bilis jer lah!

Alimaz-Kembara Terasing said...

lama tak pekena roti arab....

Jieda said...

ieta beli roti ni kat arab ke hehehe...saje gurau

PUTERA2PUTERI said...

salam kakwatie......
la meh la masuk...oooo akak x makan ayam ke..x pa akak dah ada smbl ikan bilis kan...okla tu.....makan sampai kenyang tau....

PUTERA2PUTERI said...

salam alimaz....
ha klu cam tu rasa la yg dok ada tu...cam na ok x????

PUTERA2PUTERI said...

salam jieda.........
tu la nk makan punya pasai pepagi lg dah gi cari pak arab...heheheheh

~ Ibu ZAAZ ~ said...

sedapnya...sedapnya...tapi malas nak try haha.

hmm...nanti nak try jugak la. cam sedap jer.

PUTERA2PUTERI said...

salam ibuzaaz...
coba la sedap sangat dan senang lak tu...nnti bila dah wat mai antaq kt ieta ckit no.hehehehe

Noorhodza said...

TOKEY.... roti arab satu yee.... aduhhh ieta, tadi tak cakap pun nak buat roti arab... kalau tak bole ler akak tolong... heheheh tolong makan .... mai kat cni satu..

Sambil2 Chatting ada roti arab kat depan mata... terliur ni.

PUTERA2PUTERI said...

salam kaknoor....
alamak lupa la akak....eehhh tu no...klu x...x penat sensorang2...x pa len kali klu ieta wat ,,ieta gi ajak akak.tulun no....