klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Thursday, November 12, 2009

bubuq kacang gula merah....

salam di malam jumaat lak no.....
tentu korang rasa pelik no...sai pa aku x wat n3 tuk menu lunch ari ni.....cam aku dok kata la..atas sebab yg x dapat dielakkan la....tp heran no mlm leh la pulak.....mlm len la....kan...kan....tp x pa la apa pun......ok ari ni tiba giliran aku lak masak bertema kan kacang ijau ...marin umah lyana...heheheh ari ni time umah aku lak......korang terperasan x....kira menu kami lebih kureng sama kan.....padahal x di rancang pun...KEBETULAN je....mungkin kami dah lama kenal...jd citarasa kami pun hampir sama.......aku wat bubuq kacang ni petang td masa dok ym ngan lyana .....tp kali ni aku campoq gula merah ckit.......selalu dok guna gula putih je[gula pasir maaaa]......aku pekena bubuq ni ngan roti gardenia.....sedap wooooooooooooo...jd korang layan je ...........

BAHAN2......
1) Kacang hijau (300g)
2) gula
merah@gula pasir[agak2 manis gitu]
3) Daun pandan - dicarik dan diikat (1 helai)
4) Santan (4 cawan)
5) Garam (sedikit)

6]segemgam sagu[rendam sat no]
CARA2..........
Pertama sekali, masukkan kacang hijau ke dalam periuk bersama 5 cawan air dan rebus kacang hijau sehingga lembut.
Proses ini memakan masa yang agak lama. Jika air sudah kering dan kacang masih belum lembut, tambahkan lagi air.
Kemudian, masukkan santan, diikuti dengan daun pandan, gula, dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
Biarkan mendidih dan kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul. setelah itu, boleh dihidang.



10 comments:

LyanaSyaZam said...

nak buboq semangkuk.boh penuh2 no...

allkmurni said...

mkn buboq semangkuk,ujan2 ni memang best,layan lagu aril lagi nih,n dihiasi bunga2an.....cun la umah akak nih...

eynda said...

Yummyyyy.... :-)

PUTERA2PUTERI said...

lyana...
ok tunggu sat gi ieta gi antaq len no...roti nk gak ker....

PUTERA2PUTERI said...

allkmurni.....
cun ker....wah tambah lg semangkok bubuq..hihihi..makaceh ye...nk raya kn la hias kan...

PUTERA2PUTERI said...

eynda....
nak semangkok...cukup ke...nk roti sama ker

HaSue said...

akak..dah lama makan bubur kacang hijau..kalau dapat makan semangkuk alangkah bahagianya..err,lagi2 yg akak masak !

indahhouse said...

salam kak ieta,
mmmmm...cedapnya bubur kacang. lama dah tak makan ni.

Watierman said...

Buburq kacang ada lagi dak????....penat oo jalan nak mai sini....boh banyak sikit...!!

Syuhada Kamal said...

Kak ieta, terliur lak tgk bubur kcg akak tu..:)