klik tau..jangan nengok je....nanti akan di klik balas

pengikut blog ni.....

Sunday, August 16, 2009

~NASI AYAM SPECIAL& ROTI CANAI~

SALAM.....
pepagi lg kt cni cuaca mendung je.....nk ujan la tu....ari ni abg long nk makan roti canai...jd boss p beli je lah...aku ..heheheh bukan pandai nk wat roti canai ni...makan boleh la....ha lp lak dah 2 ari abg long demam dan batok....dah gi klinik dah..alahamdulilah demam biasa je...syukurrrrrrrrrrrr alhamdulilah....ya la ank demam mak msti susah ari kan...oleh kerana doktor suruh abg long makan nasi ngan sup.....jd ari ni aku wat nasi ayam special tok org sakit..hehehehe tu yg specialnya....lgpun dah lm aku x wat nasi ayam ni.....semoga abg long cepat2 sembuh...amin.....ok lah korang layanjelah pic dibawah ni no...


***ayam yg agak hitam...tp sedap...hehehehehe

***ni le pasangan nasi ayam tu...




***ni le resepi nasi ayam madu[sori empunya resepi coz aku ubah madu je special...hehehhe..pa pun tima kasih bebanyak kt NADIA...dr MYR....
Bahan-bahan ( 2@3 orang)
2 cawan beras
1/4 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu[aku x bubuh pun...dah abiss]
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
[hiasan]
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun
Cara-cara:

Bersih ayam. Potong ikut suka
Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi

2 comments:

Watierman said...

Semoga Abang Long cepat sembuh yer...makan nasi & sup ibu buat tu banyak2...minum 100plus dan minum jus banyak tau....Salam sayang dari Untie...muaaah!

blogresipi said...

Harap2 abang long cepat sembuh lepas makan nasik ayam best tue... ehehe... jgn lupe makan ubat sama tau! :)